Airless - Εισαγωγή


Ο ψεκασμός των υλικών με airless εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείτε σε όλες τις χώρες του κόσμου λόγο της γρήγορης εφαρμογής με το καλύτερο αποτέλεσμα .

Η τεχνολογία airless (χωρίς αέρα) ανακαλύφθηκε από τον Joseph Binks που πρωτοστάτησε στη βιομηχανία ψεκασμού.

Η ανακάλυψη του πρώτου μηχανήματος ψεκασμού βαφής airless με χρώματα νερού ο Binks χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση Κολόμπια του 1896.

Λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια, εννέα από τα δέκα κτίρια έκθεσης ήταν άβαφα, αλλά οι Binks με τα μηχανήματα airless του μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο εγκαίρως.

Σήμερα τα συστήματα BINKS θα βρείτε αποκλειστικά στην Ελλάδα από την εταιρεία μας με 5 χρόνια εγγύηση !!

Τώρα και στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις αντλίες airless σε όλους τους τομείς όπως στην Οικοδομή, Ναυτιλία, Μεταλλικές κατασκευές, Ξυλουργεία κ.α 

Η σωστή χρήση της αντλίας είναι και το βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη εφαρμογή του υλικού.

Τι είναι το airless;

Τα μηχανήματα airless ( χωρίς αέρα ) στην ουσία αποτελούνται από μια αντλία η οποία κάνει την αναρρόφηση του υλικού και στη συνέχεια με μεγάλη πίεση στέλνει το υλικό στο πιστόλι. Λόγο της υψηλής πίεση ( από 60 έως 500 bar) το υλικό μόλις φτάσει στο ειδικά σχεδιασμένο ακροφύσιο (μπεκ) μας δίνει ένα ομοιόμορφο άνοιγμα της βεντάλιας και υψηλής ποιότητας ψεκασμό όλων των υλικών!

Οι αντλίες με χωρίς αέρα σύστημα (airless) μεταφέρουν το υλικό με υψηλή πίεση στο πιστόλι και επιτρέπει μια γρηγορότερη διάσπαση σε άτομα ενώ μειώνει τον υπερψεκασμό - 50% κάνοντας οικονομία στο υλικό που ψεκάζετε !! Λιγότερος υπερψεκασμός (πάχνη, νέφος) σημαίνει λιγότερη ρύπανση με όφελος την υγεία του χρήστη αλλά και προς το περιβάλλον.

ΤΥΠΟΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ AIRLESS

Οι αντλίες airless υπάρχουν σε 2 βασικούς τύπους. Με έμβολο ή με μεμβράνη. Αυτοί οι δυο βασικοί τύποι μετατρέπονται ανάλογα τη χρήση της αντλίας και τον τύπο κίνησης, για παράδειγμα υπάρχουν αεροκίνητες, υδραυλικές, ηλεκτρικές &  με βενζινοκινητήρα αλλά όλες έχουν μία βασική λειτουργία που θα δείτε παρακάτω.

Προσοχή στην επιλογή σας !!

"Όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα airless μηχάνημα είναι σαν να λέμε θέλω να επιλέξω αυτοκίνητο "

Υπάρχουν επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά μηχανήματα airless 

Γι' αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο στις παρακάτω ενότητες ώστε να κατανοήσετε καλύτερα βάση της δικής μας άποψης τι είναι ιδανικό για τις ανάγκες των εφαρμογών σας ! 

Οι αντλίες με χωρίς αέρα (airless) μεταφέρουν το υλικό με υψηλή πίεση στο πιστόλι και επιτρέπει μια γρηγορότερη διάσπαση σε άτομα ενώ μειώνει τον υπερψεκασμό - 50% κάνοντας οικονομία στο υλικό που ψεκάζετε !! Λιγότερος υπερψεκασμός (πάχνη, νέφος) σημαίνει λιγότερη ρύπανση με όφελος την υγεία του χρήστη αλλά και προς το περιβάλλον.
Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες ενδεικτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση των αντλιών airless ποια παρελκόμενα μπορούμε να συνδυάσουμε και τους τύπους των airless αντλιών που υπάρχουν.

Ερασιτεχνικά μηχανήματα airless

Τα μηχανήματα airless είναι ιδανικά για ερασιτέχνες βαφείς που επιθυμούν να έχουν ένα airless DIY στο σπίτι για βαφές με μικρό όγκο εργασίας ! Όλα τα παρακάτω μηχανήματα έχουν ένα κοινό σύστημα αντλίας με παροχή από 1 έως 1,5 λίτρα το λεπτό, με πολύ μικρό μοτέρ 0,3 - 0,5 ίππων και μέγιστη πίεση 180 bar σε αναμονή και περίπου 100 bar κατά τον ψεκασμό. Απλή ποιότητα κατασκευής με πολλά πλαστικά μέρη και συνήθως είναι για χρώματα νερού και όχι τόσο διαλύτου.

Ερασιτεχνικό airless χωρίς πλαστικά

Μικρή απλή αντλία τύπου εμβόλου

Μικρή απλή αντλία τύπου μεμβράνης

Ερασιτεχνικό airless

Αν είστε επαγγελματίας η ονομασία airless δε σημαίνει ότι όλα είναι ίδια. Η ονομασία airless είναι σαν να λέμε αυτοκίνητο. Η επιλογή του είναι ανάλογα με τις ανάγκες των εργασιών μας. Για ένα ερασιτέχνη που το θέλει για προσωπική χρήση να βάφει 1 με 2 φορές το χρόνο ένα ερασιτεχνικό airless είναι αρκετό. Όπως βλέπετε στην πάνω εικόνα το ερασιτεχνικό airless είναι μια οικονομική κατασκευή με πλαστικά μέρη και μια πολύ μικρή αντλία που δεν θα αντέξει για πολύ αν η χρήση του είναι καθημερινή. Για το λόγο αυτό παρακάτω μπορείτε να δείτε πως είναι τα επαγγελματικά airless ..

Eπαγγελματικά μηχανήματα airlessΤα επαγγελματικά μηχανήματα airless είναι καθαρά για καθημερινή χρήση για πολλές ώρες εργασίες με υψηλής ποιότητας μέταλλα, μοτέρ και γενικά ποιότητα κατασκευής. Η επιλογή όμως εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία και το πεδίο εφαρμογής.

Η βασικοί τύποι λειτουργίας αντλιών airless

1. Μεμβράνης

2. Εμβόλου.

Στη συνέχεια έχουμε να επιλέξουμε τον τρόπο μετάδοσης της κίνησης της αντλίας (μοτέρ).

1. Ηλεκτρικό 

2. Αεροκίνητο

3. Βενζινοκίνητο

Βασικοί παράγοντες για την επιλογή σας


Ο όγκος των εργασιών σας :

" Πόσα τετραγωνικά ή αντικείμενα θέλετε να ψεκάζετε την ημέρα ή τον μήνα ; "

Μικρές - μεσαίες εφαρμογές από 50 με 500τμ/ημέρα ή 10 - 50 αντικείμενα ένα airless με μικρή παροχή υλικού 2-4 λίρα/λεπτό και μικρή ιπποδύναμη 1-2 ίππων επαρκεί ή αεροκίνητη αντλία από 10:1 και άνω. 

500τμ ημέρα ή 50 - 200 αντικείμενα από 3 ίππων και άνω ή αεροκίνητη αντλία από 30:1 και άνω.

Τα υλικά που θα ψεκάσετε 

" Τι ιξώδες έχουν τα υλικά που θα ψεκάζετε ; "

Το ιξώδες (ρευστότητα ) των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ βασικός παράγοντας που καθορίζει την επιλογή σας. Όσο πιο υψηλό είναι το ιξώδες τόσο πιο μεγάλη δύναμη αναρρόφησης πρέπει να έχει το μηχάνημα σας. Για παράδειγμα υλικά όπως ο στόκος ή μονωτικά πολυουρεθανικής βάσεως μπορούν να εφαρμόσουν με :

Ηλεκτρικά μεγάλα σε ιπποδύναμη από 3 ίππων και άνω (εμβολοφόρα ή μεμβράνης)

Βενζινοκίνητα 5.5 ίππων και άνω (εμβολοφόρα ή μεμβράνης) 

Αεροκίνητα 30:1 και άνω

Ο λόγος των παραπάνω επιλογών είναι γιατί όλα έχουν μεγάλη παροχή σε λίτρα/λεπτό που συνεπάγεται σε ψεκασμό με μεγάλη διατομή μπέκ από 025'' έως 035 και μεγαλύτερη δύναμη αναρρόφησης .

Σε χαμηλό - μεσαίο ιξώδες όπως πλαστικά, βερνικοχρώματα, λάκες κτλ ένα μικρό - μεσαίο aiirless είναι ιδανικό.

Ηλεκτρικά με ιπποδύναμη 1 με 2 ίππων (εμβολοφόρα ή μεμβράνης) 

Αεροκίνητα 10:1 και άνω 

Ο χώρος που θα εργάζεστε

Αν οι εργασίες σας είναι οικοδομές, κατασκευές κτλ τα ηλεκτρικά μηχανήματα είναι κατάλληλα μονοφασικά ή τριφασικά με εργοταξιακό ρεύμα.

Σε εξωτερικές εφαρμογές όπως μονώσεις, διαγράμμισεις, γήπεδα, πάρκα, περιοχές χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τα βενζινοκίνητα είναι αυτόνομα και δουλεύουν παντού.

Αν οι εργασίες σας είναι σε εργοστάσια, βιοτεχνίες, βιομηχανίες ή έχετε μόνιμα αεροσυμπιεστή στις εγκαταστάσεις σας τα αεροκίνητα μηχανήματα μπορούν να δουλέψουν μόνο με την παροχή του αέρα που διαθέτετε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ανάλογα το airless που θα επιλέξετε χεριάζετε και η αντίστοιχη παροχή αέρα. Για παράδειγμα μια αεροκίνητη αντλία 10:1 λειτουργεί με παροχή αέρα 200 - 300 λίτρα/λεπτό ενώ μία 60:1 από 1500 λίτρα/λεπτό και άνω

Λειτουργία αντλίας airless με μεμβράνη

Η αντλία λειτουργεί με έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος με τη περιστροφική δράση του συνδέεται σε ένα έκκεντρο, με ένα έμβολο βουτηγμένο σε θάλαμο λαδιού. Το έμβολο με τον αναπληρωτή της δράσης απορροφά το λάδι που ωθεί στην πίεση προς το διάφραγμα, το οποίο είναι εξαιρετικά ελαστικό και ανθεκτικό υλικό, που δονείται με την ίδια συχνότητα με το έμβολο. Έτσι λοιπόν, το προϊόν αναρροφάται και ωθείται από το ίδιο το διάφραγμα, προς το σωλήνα και προς τον ψεκασμό χωρίς αέρα. Μια ειδική βαλβίδα ρυθμίζει την πίεση του κυκλώματος του λαδιού και του ίδιου του προϊόντος.

*Οι αντλίες μεμβράνης είναι πιο απλές και εύκολες στη χρήση, καθαρισμό, συντήρηση και μεταφορά καθός και πιο οικονομικές.

Ηλεκτρική αντλία μεμβράνης

Βενζινοκίνητη αντλία μεμβράνης

Λειτουργία παλινδρομικής ενβολοφόρου αντλίας

Μια ηλεκτρική ή βενζινοκίνητη αντλία εμβόλου χρησιμοποιείται για τη βαφή υψηλής πίεσης χωρίς αέρα (από τη διαδικασία αυτή προέρχεται ο όρος «χωρίς αέρα – airless »). Η αντλία ελέγχεται από έναν ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο κινητήρα σε συνδυασμό με ένα μειωτήρα. Ένας άξονας έκκεντρου και ένα έμβολο επιτρέπουν να ληφθεί η παλινδρομική κίνηση που είναι απαραίτητη για την λειτουργία της «ομάδας άντλησης" με πιστόνι. Η κίνηση του εμβόλου παράγει ένα "κενό".

Το υλικό ωθείται προς την έξοδο της αντλίας και στη συνέχεια, αποστέλλονται στο πιστόλι μέσω του εύκαμπτου σωλήνα. Μια ηλεκτρονική συσκευή που βρίσκεται δίπλα στο πλαίσιο μείωσης, χρησιμοποιείται για την ρύθμιση και τον έλεγχο της πίεσης του υλικού αφήνοντας την αντλία .. Όταν η αντλία φτάσει την καθορισμένη τιμή, ο κινητήρας σταματά και ξεκινά και πάλι όταν η τιμή μειώνεται .. Μια βαλβίδα ασφαλείας υπερπίεσης εγγυάται την ομαλή  λειτουργεία του εξοπλισμού.

Τα " ηλεκτρικά " εμβολοφόρα μηχανήματα ονομάζονται ηλεκτρικά στην παγκόσμια αγορά διότι όλες οι λειτουργίες γίνονται ηλεκτρονικά από την πλακέτα του μηχανήματος. έχουν περισσότερες επιλογές κατά την λειτουργεία και δείκτες ασφάλειες όπως

1. Ένδειξη πτώσης ή αύξηση τάσης

2. Προστασία από υπερθέρμανση

3. Λάθος χρήση καλωδίου (μπαλαντέζας)

4. Ένδειξη τάσης

5. Ένδειξη χρόνου εργασίας

6. Προγραμματισμό μέγιστης πίεση εργασίας 

και πολλές δικλείδες ασφαλείας !

Ηλεκτρική εμβολοφόρος αντλία

Βενζινοκίνητη εμβολοφόρος αντλία

Υδραυλική εμβολοφορος αντλία

Η λειτουργεία της υδραυλικής αντλίας βασίζετε στην περιστροφή από ένα ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο κινητήρα και στη συνέχεια αντλεί υδραυλικό λάδι από μια δεξαμενή λαδιού στο υδραυλικό σύστημα κίνησης - υδραυλικό μοτέρ. Το υδραυλικό μοτέρ είναι συνδεμένο με το έμβολο υλικού και αναγκάζει τον υδραυλικό κινητήρα να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει την κίνηση της εμβολοφόρου αντλίας υγρού προς τα πάνω και προς τα κάτω, η οποία αναρροφά το χρώμα και μεταφέρει το υγρό στο σωλήνα - πιστόλι ψεκασμού. Όταν η αντλία φτάσει την καθορισμένη τιμή, ο κινητήρας σταματά και ξεκινά και πάλι όταν η τιμή μειώνεται. Μια βαλβίδα ασφαλείας υπερπίεσης εγγυάται την απόλυτη αξιοπιστία του εξοπλισμού.

Τα υδραυλικά ηλεκτρικά μηχανήματα είναι πιο απλά στην χρήση σε σχέση με τα ηλεκτρικά εμβολοφόρα. Διαθέτουν ένα διακόπτη ON/OFF και ένα θερμικό δίπλα στον διακόπτη που διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση υπερθέρμανσης του μοτέρ. Ονομάζονται υδραυλικά διότι η κίνηση του εμβόλου γίνεται από μία υδραυλική αντλία λαδιού.

Ηλεκτρική υδραυλική εμβολοφόρος αντλία

Βενζινοκίνητη υδραυλική εμβολοφόρος αντλία

Αεροκίνητη εμβολοφόρος αντλία

Στον αεροκίνητο - πνευματικό (σωστός όρος πνευμονικός) κινητήρα, ο συμπιεσμένος αέρας προκαλεί την κατακόρυφη παλινδρόμηση κίνηση του εμβόλου του κινητήρα. Αυτή η κίνηση μεταδίδεται μέσω μίας ράβδου σύνδεσης στο έμβολο άντλησης υλικού. Αυτό επιτρέπει την αναρρόφηση και ώθηση του υλικού προς το σωλήνα υλικού - πιστόλι ψεκασμούΗ αναλογία 30: 1 ή 40: 1 σημαίνει ότι η πίεση εξόδου του υλικού είναι 30 ή 40 φορές υψηλότερη από την πίεση αέρα τροφοδοσίας της αντλίας. Πχ στα 6 bar μια αντλία 30:1 θα ψεκάζει με 180 bar ( 30 X 6 = 180 bar) ενώ μία 80:1 = 480 bar.

Πιστόλια airless

Airless ή Airmix πιστόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο όλες τις αντλίες airless ανάλογα την εφαρμογή σας.

Τα απλά airless πιστόλια είναι για πιο απλές βαφές πχ βαφή τοίχων, μονώεων κτλ διότι η διάσπαση του υλικού γίνεται στο ακροφύσιο - μπέκ με την υψηλή πίεση της παροχής της αντλίας.

Τα Airmix συνήθως τα χρησιμοποιούμε για εφαρμογές που απαιτείτε ένα καλύτερο φινίρισμα.

Το ρυθμιζόμενο πιστόλι βαφής AirMix ψεκάζει παράλληλα με τη βοήθεια αεροσυμπιεστή έχει διπλό σύστημα ψεκασμού. Χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα του συστήματος χωρίς αέρα airless με την βοήθεια χαμηλή πίεση αέρας στο καπάκι του μπέκ για καλύτερη διάσπαση σε άτομα για τέλειο φινίρισμα. 

Η καλύτερη επιλογή σε βαφή και φινίρισμα επίπλων, σκαφών, γιότ, αεροσκαφών, επισμαλτώσεων και γενικά όπου η υψηλής ποιότητα βαφή απαιτείται.

Πιστόλια airmix

Επιλογή ακροφύσιου - μπεκ

Ρυθμιζόμενο μπεκ

Αυτοκαθαριζόμενα μπεκ

Σταθερό & air mix μπεκ

Τα μπέκ βγαίνουν σε διάφορους τύπους ( Universal, ZIP, Super ZIP, HP, Standard ) σε διάφορα μεγέθη με διαφορετικό άνοιγμα της βεντάλιας.

Όλα τα μπεκ αναφέρουν πάνω τον τύπο τους για παράδειγμα 517, 621, 412 κτλ.

Το πρώτο νούμερο μας δείχνει το άνοιγμα της βεντάλιας πχ 517 = 5 = 50 μοίρες άνοιγμα βεντάλιας 218 = 2 = 20 μοίρες άνοιγμα βεντάλιας (15εκ περίπου) κτλ. Συνήθως τα μεγέθη είναι απο το ένα έως το 9 δηλαδή 10,20,30,40,50,60,70,80,90 μοίρες άνοιγμα βεντάλιας.

Το δεύτερο νούμερο 517 μας δείχνει τη διατομή της τρύπας του μπέκ δηλ 17 = 0,017 χιλιοστά της ίντσας η διατομή της τρύπας του μπέκ. Οι διατομή του μπεκ ξεκινάει συνήθως απο 0,007 και φτάνει έως και 0,070 ".

Ανάλογα το υλικό, την αντλία airless και την επιφάνεια που ψεκάζουμε επιλέγουμε το κατάλληλο μπέκ. Μεγάλης διατομής μπεκ παίρνουν ισχυρές αντλίες με ιπποδύναμη 2 έως 11 ίππων ή αεροκίνητες 50:1 - 80:1 κτλ. Ο κατασκευαστής της αντλίας αναγράφει το μέγιστο μπέκ που μπορεί να πάρει η συγκεκριμένη αντλία.

Βεντάλια και διατομή μπεκ :

Για παράδειγμα αν θέλουμε να βάψουμε ένα τοίχο με πλαστικό χρώμα θα επιλέξουμε ένα μπεκ 417, 418, 419 ή 517, 518, 519 ή 617, 618, 619 κτλ . Μας ενδιαφέρει το άνοιγμα της βεντάλιας να είναι μεγάλο 40, 50 ή 60 μοίρες ενώ η διατομή για πλαστικά, ακρυλικά χρώματα συνήθως είναι 017, 018, 019''. Αν θέλουμε να βάψουμε μια κολόνα με πλαστικό χρώμα τότε η διατομή παραμένει η ίδια αλλά αλλάζουμε το μπεκ με μικρότερο άνοιγμα βεντάλιας 217, 218, 219 δηλ 20 μοίρες άνοιγμα βεντάλιας και 017, 018, 019΄΄ διατομή μπεκ που παραμένει η ίδια για το πλαστικό χρώμα.

Στο παρακάτω πίνακα θα δείτε ενδεικτικά τι προτείνουμε ανάλογα το υλικό και το ιξώδες που ψεκάζετε.

Διατομή μπέκΥλικά
07 -011 

Αστάρια, βερνίκια, 

*πολύ χαμηλό ιξώδες

013-015

Βερνικοχρώματα, μίνιο, 

ρεπουλίνες, υψαλοχρώματα

*χαμηλό ιξώδες

017-019

Πλαστικά, ακρυλικά, 

τσιμεντόχρωμα,

* μεσαίο ιξώδες

021-023

Μονωτικά νερού ή πολυουρεθανικά, δαπέδου

*μεσαίο - υψηλό ιξώδες

025-035

Στόκο παρετίνα ή έτοιμο, δύο συστατικών, πολυουρεθάνης - ασφάλτου

*υψηλό ιξώδες

037-051

Ελαστικά στεγανωτικά υλικά , καουτσούκ

*πολύ υψηλό ιξώδες

* Ο πίνακας μας δείχνει ενδεικτικά κάποια προϊόντα ως παράδειγμα.

Στην επιλογή του μπέκ αν η βαφή σας χρειάζεται συχνή εναλλαγή της διατομής της τρύπας αλλά και το άνοιγμα της βεντάλιας η καλύτερη λύση είναι το ρυθμιζόμενο μπέκ

Το ρυθμιζόμενο μπέκ πιστολιού Airless μπορεί να έχει άνοιγμα βεντάλιας από 5 έως 60 εκατοστά και η διατομή της τρύπας να είναι από 05 - 54 χιλιοστά της ίντσας ανάλογα το μπέκ που θα επιλέξετε.


Το πλεονέκτημα του ρυθμιζόμενου μπέκ είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουμε 3 ή 4 τύπους μπέκ της ίδιας διαμέτρου δηλαδή με τα απλά μπέκ η διατομή τρύπας είναι ίδια αλλά πρέπει να αλλάζουμε μπέκ ανάλογα την επιφάνεια της βαφής (βεντάλια) πχ 215,315,415,515,615.

Με το ρυθμιζόμενο μπέκ έχουμε ένα μπέκ που ρυθμίζει η βεντάλια από 5 έως 60 μοίρες ανάλογα με το μπεκ που θα επιλέξουμε ρυθμίζεται και η τρύπα - διατομή του.

Για παράδειγμα το μπέκ 015 όπως βλέπετε και στο πίνακα ρυθμίζει η διατομή της τρύπας του μπεκ από 05-018''. ενώ το άνοιγμα της βεντάλιας ρυθμίζει από 5-35 μοίρες.

Αν όμως θέλουμε συγκεκριμένη διατομή υπάρχουν ειδικά μπέκ που μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό του ρυθμιζόμενου και η διατομή για παράδειγμα μπορεί να παραμείνει 17'' αλλά να ρυθμίζουμε μόνο το  άνοιγμα βεντάλιας.

Δείτε τη παρακάτω εικόνα.

Ένα μπέκ 10 σε 1.

Δείτε το Βίντεο

Πίνακας ρυθμιζόμενων μπεκ

* Βασικός παράγοντας είναι και η αραίωση του υλικού. Αν για παράδειγμα δεν αραιώσουμε πολύ ένα χρώμα με μόνο 5% θα βάλουμε μεγαλύτερη διατομή μπέκ πχ 019'' ενώ αν η αραίωση είναι 10-15% τότε η διατομή μπορεί να είναι μικρότερη πχ 015 με 017". Όσο πιο αραιό είναι το υλικό - χαμηλό ιξώδες - τόσο μικρότερη είναι και η διατομή του μπεκ. Όσο το υλικό είναι πιο παχύρρευστο τόσο η διατομή μεγαλώνει. Για παράδειγμα ένα αστάρι ή βερνίκι μπορεί να ψεκαστεί με διατομή μπεκ 007 ή 009 ή 011 ένα πλαστικό ή ακρυλικό χρώμα με διατομή 017, 019 ενώ ένα παχύρρευστο υλικό όπως ο στόκος με διατομή μπεκ 027, 029, 031.

Επιλογή φίλτρου :

Επιλογή φίλτρο πιστολιού :

* Νο1 έως 5 Διάφορα φίλτρα πιστολιού ανάλογα την εταιρεία

Το φίλτρο είναι ο δεύτερος βασικός παράγοντας στο ψεκασμό υλικών ώστε να μην φράζει συχνά το μπεκ. Τα φίλτρα βγαίνουν σε διαφορετικά νούμερα ανάλογα το μέγεθος της τρύπας στο δίχτυ του φίλτρου. *mesh= δίχτυ.

Συνήθως όλα τα πιστόλια έχουν ένα φίλτρο στο εσωτερικό της λαβή του πιστολιού βαφής. Για να το δούμε ξεβιδώνουμε τη λαβή από το πιστόλι με το χέρι ή με κλειδί και αφαιρούμε το φίλτρο μέσα από το εσωτερικό της λαβής. Κάτω από το φίλτρο υπάρχει συνήθως ένα ελατήριο (προσοχή μην το χάσετε ) ή το φίλτρο μπορεί να είναι βιδωτό πάνω στο πάνω μέρος του πιστολιού οπότε το ξεβιδώνουμε και το αφαιρούμε.

ενδεικτικά φίλτρα Νο1

  • Κόκκινο Φίλτρο πιστολιού 200 mesh ( Υλικά με πολύ χαμηλό ιξώδες όπως βερνίκια, αστάρια κτλ)
  • Μπλε Φίλτρο πιστολιού 150 mesh ( Υλικά με χαμηλό ιξώδες όπως βερνίκοχρώματα, λάκες κτλ)
  • Κίτρινο   Φίλτρο πιστολιού 100 mesh ( Υλικά με μεσαίο ιξώδες πχ προεργασίας, λούστρα, βελατούρες, μίνιο )
  • Μαύρο   Φίλτρο πιστολιού 75 mesh ( Υλικά με μεσαίο έως και υψηλό πχ ρεπουλίνες, υφαλοχρώματα)
  • Λευκό   Φίλτρο πιστολιού 60 mesh ( Υλικά με μεσαίο έως και υψηλό ιξώδες όπως πλαστικά, ακρυλικά κτλ )
  • Πράσινο Φίλτρο πιστολιού 30 mesh ( Υλικά με υψηλό ιξώδες όπως μονωτικά, πυράντοχα κτλ )
  • Χ Δεν βάζουμε φίλτρο πιστολιού σε πολύ παχύρρευστα υλικά πχ στόκο παρετίνης.

Τα φίλτρα πιστολιού airless βγαίνουν και αυτά σε διάφορα μεγέθη. Ο τύπος μέτρησης είναι σε mesh (πλέγμα). Ξεκινάνε από 30 mesh έως και 300 mesh

Όσο πιο μεγάλες είναι οι τρύπες του φίλτρου τόσο πιο μικρό είναι το νούμερο.

Για παράδειγμα αν θέλουμε να ψεκάσουμε ένα πλαστικό χρώμα θα τοποθετήσουμε λευκό 60 mesh φίλτρο ενώ αν θέλουμε να ψεκάσουμε βερνίκι τότε θα τοποθετήσουμε 150-200 mesh. Σε ψεκασμό παχύρρευστων υλικών όπως στόκος, μονωτικά δεν χρησιμοποιούμε φίλτρο στο πιστόλι γιατί πολύ πιθανόν να φράξει και θα είναι δύσκολη η αφαίρεση του από τη λαβή.

Επιλογή φίλτρο μπεκ πιστολιού :

Φίλτρα μπεκ - ακροφύσιου

Το τελευταίο φίλτρο που θα περάσει το υλικό είναι το φίλτρο του μπεκ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ειδικά φίλτρα που προσαρμόζουν στο πίσω μέρος του μπεκ ή με ειδικές βάσεις (στα αυτοκαθαριζόμενα ) ή σε στρογγυλή μορφή που εφάπτεται πίσω από τα σταθερά μπέκ. Ιδανικά σε βαφές με πολύ υψηλής ποιότητας φινιρίσματος πχ επισμαλτώσεις, στιλβώσεις, ναυτιλία, αεροναυπηγία κτλ

Επιλογή φίλτρου αντλίας :

Συνήθως όλες οι αντλίες έχουν ένα ή δύο φίλτρα. Ανάλογα την αντλία το φίλτρο είναι και σε διαφορετική θέση. Το πρώτο φίλτρο είναι πάνω στο λάστιχο - σωλήνα αναρρόφησης ή μέσα στο χωνί που τοποθετούμε το χρώμα. Το δεύτερο είναι το φίλτρο αντλίας σε κυλινδρικό σχήμα και μέσα έχει ένα κυλινδρικό φίλτρο.

Η επιλογή φίλτρου αντλίας σε mesh (μέγεθος πλέγματος ) είναι αντίστοιχη με την επιλογή του φίλτρου πιστολιού. Τα φίλτρα αντλίας βγαίνουν ανάλογα τον κατασκευαστή αντλίας και το σημείο που τοποθετούνται. Τα φίλτρα λάστιχου – σωλήνα αναρρόφησης είναι σε σχήμα καμπάνας, τα φίλτρα κάτω από το μανόμετρο σε κυλινδρικό σχήμα ενώ τα φίλτρα χωνιού σε στρογγυλό σχήμα.

1 έως 5 Φίλτρα αντλίας

6 Φίλτρα χωνιού - δοχείου

7 έως 9 φίλτρα αναρρόφησης 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πριν τη χρήση οποιουδήποτε μηχανήματος airless διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του μηχανήματος. Λόγο της υψηλής πίεσης είναι πολύ επικίνδυνο από κακιά ή λάθος χρήση να τραυματιστείτε πολύ σοβαρά λόγο της υψηλής πίεσης (100-500 bar)  

Η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη βαφή ψεκασμού στα ναυπηγεία, με πληροφορίες σχετικά με τους μηχανικούς ελέγχους και άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους εργοδότες να προστατεύσουν τους εργαζόμενους.

Η βαφή με ψεκασμό σε κλειστούς χώρους : έκθεση σε χημικούς κινδύνους και τοξικές ουσίες, πυρκαγιές και εκρήξεις από εύφλεκτα χρώματα και επιστρώσεις και άλλα. Συχνά, η εργασία γίνεται μέσα σε περιορισμένους χώρους. Εάν δεν αερίζεται σωστά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και σοβαρά προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το OSHA, οι εργοδότες πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων όπως ειδικές μάσκες, γυαλιά, κράνος, παπούτσια  κτλ.

Η εταιρεία μας παρέχει δωρεάν σεμινάριά στους νέους χρήστες με την αγορά του μηχανήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κατάστημα μας ή μέσω βίντεο κλήσης, τηλεφωνικής επικοινωνίας κτλ σε πελάτες μας εκτός Αττικής ή εξωτερικό 

Οδηγίες βαφής AirlessΤοποθέτηση πεταλούδας, έδρας και Universal μπεκ :

Πριν ξεκινήσουμε το ψεκασμό πρέπει να τοποθετήσουμε το μπεκ μαζί με τη πεταλούδα. Όπως βλέπετε στην εικόνα τοποθετούμε τη βάση - έδρα μπεκ στο εσωτερικό της πεταλούδας. Η έδρα έχει 2 πλευρές. Η πλακέ είναι το πίσω μέρος και η πλευρά με την εσοχή σε σχήμα ( είναι η μπροστά. Με τη μύτη του μπεκ ή με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο πχ κατσαβίδι τοποθετούμε τη πίσω μεριά πάνω στη μύτη του μπεκ ή του κατσαβιδιού (πλακέ) και το μπροστινό μέρος να κοιτάει την πεταλούδα. Προσοχή η εσοχή να πάρει το σχήμα της καμπύλης του κύκλου που θα τοποθετηθεί το μπεκ αλλιώς δεν θα μπορείτε να κουμπώσετε το μπεκ στη τρύπα της πεταλούδας. Στη συνέχεια με τη πεταλούδα και το μπεκ κουμπωμένο μέσα στη τρύπα της πεταλούδας βιδώνουμε τη πεταλούδας στο πιστόλι βαφής. Καλό είναι να κοιτάει η πεταλούδα προς τα κάτω για να μην σας πέσει η έδρα του μπεκ.


Ανάλογα την εταιρεία της αντλίας μπορεί η πεταλούδες να διαφέρουν στο σπείρωμα. Υπάρχουν δυο ειδών σπειρώματα 7/8 και 11/16. 

Επίσης και τα μπέκ διαφέρουν σε super ZIP, ZIP και Universal. Τα universal είναι τα πιο κοινά μπέκ που χρησιμοποιούν το 80% των εταιρειών στο κόσμο.

Φράξιμο & καθαρισμός μπεκ :

Κατά το ψεκασμό τυχαίνει από τα φίλτρα να περάσει κάποιο σκουπίδι και να φράξει το μπεκ σας. Θα το καταλάβετε γιατί την ώρα που ψεκάζετε το πιστόλι θα σταματήσει να ψεκάζει. Στα αυτοκαθαριζόμενα μπεκ από το πάνω μέρος του το γυρίζουμε ανάποδα 180ο μοίρες και ψεκάζουμε σε κάποιο σημείο (που δεν μας πειράζει αν λερώσει) πατώντας μια με δυο φορές κοφτά τη σκανδάλη και στη συνέχει αφού ψεκάσει ξανά στρίβουμε το μπεκ στην αρχική του θέση. Στα σταθερά μπεκ πρέπει να σταματήσετε, να εκτονώσετε την πίεση από το μηχάνημα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε το μπεκ και να το καθαρίσετε με διαλυτικό, ειδική βελόνα καθαρισμού μπεκ ή με πίεση αέρα. Για αυτό το λόγο πλέων όλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκαθαριζόμενα μπεκ.

Αλλαγή μπεκ :

Η αλλαγή του μπέκ γίνετε πολύ εύκολα. Ξεσφίγγουμε ελάχιστα τη πεταλούδα από το πιστόλι και τραβάμε το ένα μπεκ, τοποθετούμε το άλλο μπεκ και ξανά σφίγγουμε καλά με το χέρι τη πεταλούδα με το πιστόλι. Στα σταθερά αφαιρούμε τελείως τη βάση του μπέκ και στη συνέχεια το αλλάζουμε και ξανά σφίγγουμε την έδρα του μπέκ.

Βαφή airless : 

Με το σύστημα airless εξοικονομούμε υλικό έως και 50% λόγο του ότι καλύπτει πολύ καλύτερα από το ρολό ή το πινέλο γλιτώνοντας ένα με δυο χέρια !! Ειδικά σε σαγρέ, μυκονιάτικες, άγριες επιφάνειες, με ακούρεφτο ρολό η επιφάνεια σε απόδοση είναι περίπου κιλό και μέτρο ενώ με το airless είναι κιλό και 10 m²  κάλυψη επιφάνειας.

Κατά τη βαφή με airless το πιστόλι πρέπει να έχει απόσταση από τον τοίχο περίπου 20-30 εκατοστά ενώ ψεκάζουμε με το χέρι σταθερό σε συνεχόμενη ευθεία κάθετη ή οριζόντια κίνηση και στη συνέχεια πατάμε στην ήδη βαμμένη επιφάνεια στην άκρη και συνεχίζουμε με απαλή ομοιόμορφη κίνηση.Όλη η τεχνολογία βαφής με ψεκασμό airless είναι βασισμένη ώστε να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και πολλά παρελκόμενα ανάλογα τις ανάγκες της χρήσης, βαφής και εφαρμογής του κάθε επαγγελματία χρήστη. Παρακάτω μερικά ενδεικτικά αξεσουάρ.

Οι προεκτάσεις είναι ένα πολύ βασικό αξεσουάρ για κάθε τύπο βαφής σε ψηλά σημεία ή σε πατώματα – ταράτσες. Η προέκταση βιδώνει πολύ εύκολα στο πιστόλι βαφής. Οι προεκτάσεις βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, από 10 εκατοστά έως και 2 μέτρα. Υπάρχουν δυο ειδών σπειρώματα 7/8 και 11/16.

Μετά από κάθε χρήση της αντλίας airless πρέπει οπωσδήποτε να γίνετε καλός καθαρισμός όλων των εξαρτημάτων της αντλίας – Πιστόλι, φίλτρα, λάστιχα και φυσικά την αντλία όπως θα δείτε στο βίντεο.

Η περιστρεφόμενη βάση μπεκ είναι ένα πολύ πρακτικό αξεσουάρ ειδικά όταν θέλουμε να ψεκάσουμε σε διαφορετική γωνία από την ευθεία γραμμή που ψεκάζει το πιστόλι. Η σπαστή βάση βιδώνει είτε πάνω στο πιστόλι ή πάνω στη προέκταση ανάλογα με την εφαρμογή του ψεκασμού που θέλουμε.

Πιστόλι βαφής σωλήνων

Τα πιστόλια εσωτερικής βαφής σωλήνων είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη βαφή της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα με διάμετρο από 30mm έως 750mm ανάλογα το τύπο και το άνοιγμα της βάσης του πιστολιού. Ιδανικό για μεγάλες βιομηχανίες.

Συνδέεται με όλες τις αντλίες airless. Ο ειδικός σχεδιασμός του επιτρέπει την ομαλή κίνηση με ρόδες του που ανοίγουν και εφάπτονται στα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα.

Συνδέουμε το λάστιχο υλικού της αντλίας airless και καθώς τραβάμε από τη μια άκρη το πιστόλι βάφει τη σωλήνα περιμετρικά με άνοιγμα 360ο και με κομπρεσέρ αέρος που βοηθά στο άνοιγμα της βεντάλιας.

Μηχανικό ρολό

Ιδανικό για βαφή σε εσωτερικούς χώρους. Με το μηχανικό ρολό δεν χρειάζεται να βουτάτε το ρολό στο κουβά με το χρώμα. Συνδέετε στο λάστιχο και με ένα πάτημα της σκανδάλης του πιστολιού ποτίζει με χρώμα το ρολό από μέσα προς τα έξω με αποτέλεσμα να μην στάζει, να καλύπτει πολύ καλύτερα από τα συμβατικά ρολά ενώ βάφετε στο μισό χρόνο. Δεν χρειάζεται υψηλή πίεση, περίπου 30- 50 bar.

Το μηχανικό ρολό τοποθετείτε εύκολα στο λάστιχο της αντλίας σας με κάθετο πιστόλι βαφής και με τηλεσκοπικό κοντάρι 1,5 με 2μ ή το βιδώνετε στη προέκταση airless.

Ηλεκτροστατική βαφή με χρώμα

Star 3001

Οι αντλίες airless μπορούν να τροφοδοτήσουν και τα πιστόλια ηλεκτροστατικής βαφής HP υψηλής πιέσεως STAR 3001.

Τα πιστόλια Larius ηλεκτροστατικής βαφής με βάση το νερό ή με βάση το διαλύτη είναι σε θέση να εφαρμόζουν με ομοιόμορφο τρόπο πάνω στην επιφάνεια χωρίς να στάζει το υλικό και με ελάχιστη πάχη (υπερψεκασμό).

Αυτόματα πιστόλια βαφής

Η σειρά αυτόματων πιστολιών διατίθεται σε διάφορες μορφές για να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση φινιρίσματος για όλες τις εφαρμογές. Σχεδιασμένα για να εργάζονται στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον της σύγχρονης βιομηχανίας φινιρίσματος τα αυτόματα πιστόλια βαφής σας δίνουν μέγιστη παραγωγικότητα με ελάχιστο χρόνο παύσης.

Μηχανήματα ενεμάτων airless

Airless για ενέσεις υλικών

Larius Dali για ενέσιμα υλικά ενός συστατικού

Με τις αντλίες airless μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα και ενέσεις υλικών (ρητινών) με τη προσθήκη στο πιστόλι βαφής μιας ειδική μύτης με μανόμετρο ή με βάνα υψηλής πίεσης που επιτρέπει την ομαλή ροή του υλικού κατά την ένεση με ελεγχόμενη πίεση του υλικού ή αν δεν έχουμε μανόμετρο στο πιστόλι το ελέγχουμε από το μανόμετρο της αντλίας.

ES-H21 2K για ενέσιμα υλικά δύο συστατικών

Θέρμανση υλικών

Στην εφαρμογή υλικών με πολύ υψηλό ιξώδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη θέρμανσης ώστε να χαμηλώσουμε το ιξώδες λόγο θερμότητας από 50C - 90C ανάλογα το υλικό.
Οι θερμαντήρες συνδέονται με τα μηχανήματα airless και με την ανακύκλωση προθερμαίνουμε το υλικό ή θερμαίνετε άμεσα κατά τον ψεκασμό.

Τα θερμαινόμενα λάστιχα χαμηλώνουν το ιξώδες του υλικού χωρίς να χρειαστεί η μέγιστη αραίωση που προτείνει ο κατασκευαστής ή σε κάποιες περιπτώσεις που δεν προτείνει καθόλου αραίωση. 

Πλεονεκτήματα θερμαινόμενων λάστιχων airless

 Η θέρμανση του υλικού μειώνει το ιξώδες του χρώματος δραστικά
 Πολύ καλύτερη εφαρμογή-αποτελέσματα, ακόμη και στα άκρα
 Απαιτείται λιγότερη ή καθόλου αραίωση με διαλύτη  στο υλικό σας.
 Μειώνει δραστικά τον υπερψεκασμού (πάχνη)
 Αύξηση της ποιότητας του ψεκασμού και το αποτέλεσμα της εφαρμογής

 Κατάλληλο για υλικά με βάση το διαλύτη με βάση το νερό
  (* σημείο ανάφλεξης κάτω από 50° C)
*
συμβουλευτείτε το κατασκευαστή του υλικού πριν κάθε χρήση.


Οι ζώνες θέρμανσης χρησιμοποιούνται ώστε να προθερμάνουμε ένα δοχείο 20 λίτρων η ένα βαρέλι 200 λίτρων πριν και κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

Με την ελάχιστη ή καθόλου αραίωση (ανάλογα το υλικό) εξοικονομούμε το κόστος του διαλύτη σε κάθε εφαρμογή.

Πλεονεκτήματα :

- Θέρμανση αντί αραίωση
- Προσαρμόζεται σε όλες τις αντλίες airless
- Ρυθμιζόμενη θερμοκρασία από 0-80 ° C

Μηχανήματα διαγράμμισης

Τα μηχανήματα διαγράμμισης είναι ουσιαστικά βενζινοκίνητα μηχανήματα airless πάνω σε ειδικές βάσεις με ρόδες τα οποία μας παρέχουν μια ακριβής συνεχόμενη ή διακεκομμένη γραμμή. 

Η Larius διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε διαγραμμιστικά μηχανημάτα για κάθε σας ανάγκη !

Για περισσότερες πληροφορίες

Μηχανήματα airless δυο συστατικών με αναλογία μίξης 1:1 / 2:1 / 3:1


Όταν έχουμε υλικά τα οποία με την ανάμιξη του υλικού Α & Β έχουμε γρήγορη αντίδραση και τα υλικά με την ανάμιξη τους στεγνώνουν σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών τότε χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα δυο συστατικών.

Τα μηχανήματα δυο συστατικών συνήθως είναι με ένα μοτέρ με 2 έμβολα ή 2 κεφαλές μεμβράνης και ο ψεκασμός γίνεται ή με εξωτερική ή εσωτερική μίξη των 2 συστατικών. Τα λάστιχα ενώνονται σε ένα στατικό μίκτη και στη συνέχεια ένα λάστιχο με τα αναμειγμένα υλικά συνδέεται στο πιστόλι βαφής όπου ψεκάζει το υλικό. Στο τέλος του ψεκασμού μια τρίτη αντλία με διαλύτη ενεργοποιείται και καθαρίζει το λάστιχο, υλικό, πιστόλι. Κατάλληλα για ψεκασμό και ενέματα υλικών !

Αντλία airless 2 συστατικών μεμβράνης

Αντλία airless 2 συστατικών αεροκίνητη

Αντλία airless 2 συστατικών υδραυλική

Πιστόλι airless 2K εξωτερικής μίξης

Πιστόλι airless 2K εσωτερικής μίξης

Πιστόλι airless 2K εσωτερικής μίξης

Product added to wishlist
Product added to compare.

By continuing to use the website, you agree to the use of cookies.